Αυτοφροντίδα vs. τεμπελιά: Γιατί η ξεκούραση είναι μέρος της επιτυχίας
Ε ναι λοιπόν, είμαι από αυτά τα άτομα που αν κάποιος μου έλεγε να βάλω στο πρόγραμμα μου και λίγο “ξεκούραση“, η απάντησή μου θα ήταν κοφτή και σε στυλ “Είμαι μια χαρά, δεν χρειάζομαι ξεκούραση“. Αυτοφροντίδα.
Η λογική μου ήταν απλή (για να μην πω απλοϊκή): Αν θες να πετύχεις, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. ξεκούραση ίσον τεμπελιά. Το να σταματήσεις, έστω και για λίγο, ήταν χάσιμο χρόνου.
Για μεγάλο διάστημα, αυτή ήταν η κανονικότητά μου.
Γέμιζα τη μέρα μου με υποχρεώσεις, εργαζόμουν μέχρι αργά, ακόμα και τα σαββατοκύριακα σκεφτόμουν όλα όσα έπρεπε να κάνω. Το μυαλό μου δεν σταματούσε ποτέ. και όμως, αντί να νιώθω παραγωγική, άρχισα να νιώθω εξουθενωμένη (λογικό;;;).
Ευτυχώς, ήρθε η στιγμή που συνειδητοποίησα κάτι που μέχρι πρότινος αγνοούσα: Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια, ούτε τεμπελιά. είναι απαραίτητη για να συνεχίσεις.
Γιατί νιώθουμε τύψεις όταν ξεκουραζόμαστε
Μεγαλώσαμε σε μια κουλτούρα που εξυμνεί τη συνεχή παραγωγικότητα. Αν δεν είσαι απασχολημένος, αν δεν τρέχεις να προλάβεις κάτι, τότε μάλλον δεν προσπαθείς αρκετά. το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λογική δεν μας οδηγεί στην επιτυχία – μας οδηγεί στην εξουθένωση.
Θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν στην αρχή να επιτρέψω στον εαυτό μου να ξεκουραστεί χωρίς να νιώθω ενοχές. Ακόμα και όταν έπαιρνα ένα απόγευμα “off“, στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε μια φωνή που έλεγε “θα μπορούσες να κάνεις κάτι χρήσιμο τώρα” (the story of my life…).
Μέχρι που άρχισα (θέλοντας και μη) να βλέπω τα πράγματα αλλιώς.
Η ξεκούραση ως εργαλείο επιτυχίας
Όταν επιβράδυνα λίγο και έβαλα στη ζωή μου πιο συνειδητά διαλείμματα, παρατήρησα κάτι ενδιαφέρον. Δεν έγινα λιγότερο παραγωγική. Αντίθετα, έγινα πιο αποδοτική, πιο δημιουργική, πιο συγκεντρωμένη.
Όταν αφήνεις το σώμα και το μυαλό σου να πάρουν ανάσες, γυρνάς πιο δυνατός. η ξεκούραση δεν είναι το αντίθετο της δουλειάς – είναι αυτό που τη στηρίζει.
Πώς να ξεκουράζεσαι χωρίς να νιώθεις ενοχές
Ιδού η απορία…
Αν νιώθεις ακόμα τύψεις όταν δεν κάνεις κάτι “παραγωγικό“, δοκίμασε τα εξής:
✔ Δες την ξεκούραση ως επένδυση. Αν θες να αποδίδεις καλύτερα, πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να φορτίσει τις μπαταρίες του.
✔ Βάλε τη στο πρόγραμμα. Όπως προγραμματίζεις τα meetings και τις υποχρεώσεις σου, προγραμμάτισε και χρόνο για ξεκούραση.
✔ Ξεχώρισε την ξεκούραση από την τεμπελιά. Το να ξεκουράζεσαι συνειδητά είναι διαφορετικό από το να αποφεύγεις τις ευθύνες σου. το ένα είναι απαραίτητο, το άλλο είναι αναβλητικότητα.
✔ Παρατήρησε πώς νιώθεις μετά. Μετά από μια μέρα που έχεις ξεκουραστεί σωστά, δεν νιώθεις νωθρός – νιώθεις πιο έτοιμος να επιστρέψεις δυναμικά.
Το μεγαλύτερο μάθημα
Αν κάτι έμαθα, είναι ότι η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια. Δεν είναι σπατάλη χρόνου. Είναι το καύσιμο που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε.
Αν λοιπόν πιέζεσαι να προλάβεις τα πάντα και σκέφτεσαι πως “δεν έχεις χρόνο για ξεκούραση“, ίσως είναι η στιγμή να το δεις αλλιώς. γιατί το να κάνεις ένα βήμα πίσω, συχνά σημαίνει ότι μπορείς να πας πολύ πιο μπροστά.
Leave feedback about this
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.