Οι ενοχές που δεν σταματούν ποτέ – αλλά μήπως είναι και άχρηστες;
Πες μου, πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ενοχές; Όχι μία φορά. Πολλές φορές. Σήμερα το πρωί, όταν έβλεπες το παιδί σου να κοιμάται γλυκά και σκέφτηκες: “Μακάρι να μπορούσα να μείνω λίγο ακόμα εδώ“. Ή χθες το βράδυ, όταν δεν είχες την ενέργεια να παίξεις μαζί του, κι ας σου έλεγε με το πιο γλυκό του ύφος: “Μαμά, άλλη μια φορά! Σε παρακαλώ!”
Οι ενοχές είναι οι μόνιμοι συγκάτοικοι της ζωής σου από τότε που έγινες μαμά. Πάντα θα βρίσκουν μια στιγμή για να σου θυμίσουν: “Μήπως δεν κάνεις αρκετά;” ή “Μήπως θα μπορούσες να κάνεις περισσότερα;“. Και το χειρότερο; Αρχίζεις να τις πιστεύεις.
Πόσο φυσιολογικές είναι οι ενοχές;
Οι ενοχές δεν είναι εχθρός. Είναι σημάδι ότι νοιάζεσαι. Αν δεν ένιωθες τίποτα, τότε πραγματικά θα έπρεπε να ανησυχείς. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι γίνονται βάρος. Σε κρατούν πίσω. Σου ψιθυρίζουν στο αυτί τη φράση “δεν είσαι αρκετή“, ακόμα κι αν έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες.
Το αστείο; Οι ενοχές δεν εξαφανίζονται, ακόμα κι όταν κάνεις τα πάντα. Θα βρουν πάντα κάτι να σου ψιθυρίσουν. Σκέψου το: Ήσουν εκεί όλη μέρα; “Μήπως έγινες υπερπροστατευτική;” Δούλεψες σκληρά στη δουλειά για να τους προσφέρεις το καλύτερο; “Μήπως δεν τους αφιέρωσες αρκετό χρόνο;”.
Τι θυμούνται πραγματικά τα παιδιά;
Τα παιδιά σου δεν θα θυμούνται τις μέρες που έλειπες λίγο παραπάνω στη δουλειά ή όταν ξέχασες να φτιάξεις εκείνο το “τέλειο” σνακ για το σχολείο. Θα θυμούνται τις στιγμές που έσκυψες να τα αγκαλιάσεις. Το βλέμμα σου όταν τα κοίταξες και τους είπες “Σ’ αγαπώ“. Θα θυμούνται τη ζεστασιά που ένιωθαν όταν τους διάβασες ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν.
Οι ενοχές είναι δικές σου. Δεν είναι δικές τους. Και, αν μπορούσαν να σου πουν κάτι, θα ήταν: “Μαμά, είσαι ήδη αρκετή. Σε αγαπάμε γι’ αυτό που είσαι.”
Πώς να διώξεις τις ενοχές μακριά
Δες τη μεγάλη εικόνα. Δεν είναι η κάθε μέρα που μετράει, αλλά το σύνολο. Είσαι εκεί για τα παιδιά σου; Τα αγαπάς; Αν ναι, τότε κάνεις ήδη περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.
Συγχώρεσε τον εαυτό σου. Αν μια μέρα δεν τα κατάφερες τέλεια, τι έγινε; Είσαι άνθρωπος, όχι ρομπότ.
Σταμάτα τη σύγκριση. Η “τέλεια μαμά” που βλέπεις στα social media είναι απλά μια καλά φτιαγμένη εικόνα. Στην πραγματική ζωή, καμία δεν τα καταφέρνει όλα τέλεια.
Μίλα για αυτό που νιώθεις. Μοιράσου τις σκέψεις σου με άλλες μαμάδες. Θα δεις ότι δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι.
Η πραγματική αλήθεια για τις μαμάδες
Ξέρεις ποια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια; Τα παιδιά σου δεν χρειάζονται μια τέλεια μαμά. Χρειάζονται μια μαμά που είναι εκεί. Που προσπαθεί. Που τα αγαπάει ακόμα και στις πιο κουρασμένες της στιγμές. Και αυτή η μαμά είσαι εσύ.
Οπότε, την επόμενη φορά που οι ενοχές θα χτυπήσουν την πόρτα, άνοιξέ τους, χαμογέλα και πες τους: “Σας βλέπω, αλλά δεν έχετε θέση εδώ.” Και συνέχισε να είσαι η υπέροχη μαμά που ήδη είσαι.
Leave feedback about this
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.