14/11/2024
Ενδυνάμωση Συμβουλές

Μήπως πάσχεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Broken Coconut Image

Μήπως πάσχεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Στην εποχή που όλα “πρέπει” να γίνονται καλύτερα και πιο γρήγορα, το φαινόμενο της “χαμηλής αυτοεκτίμησης” πολλαπλασιάζεται.

Οι άνθρωποι πολύ συχνά βάζουμε ψηλά τα στάνταρ και γίνονται οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας, με αποτέλεσμα απλά να καταστρέφουμε την ψυχολογία μας. Ποια είναι ωστόσο τα σημεία αυτά που δείχνουν ότι κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Εάν παρακάτω βρεις “σημάδια” που σε κάνουν να ταυτιστείς, ίσως θα πρέπει να αρχίζεις να σκέφτεσαι σοβαρά να επανεξετάσεις το αν υποτιμάς τον εαυτό σου. Ναι, ίσως πρέπει.

Συμπεριφέρεσαι αμυντικά.

Όταν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναζητάς αυτομάτως τρόπους για να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Και όταν εκδηλώνεις την αμυντική σου συμπεριφορά με αντεπίθεση, αυτό σε κάνει προσωρινά να αισθάνεσαι δυνατός και ισχυρός. Η αντεπίθεση είναι μια προσωρινή λύση που μπορεί να δώσει στο άτομο μια αίσθηση ελέγχου και ισχύος στη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορεί να αισθάνεται ότι προστατεύει τον εαυτό του από τις επιθέσεις ή τις επικρίσεις των άλλων, αλλά στην πραγματικότητα απλά απομακρύνει τους ανθρώπους από αυτόν και ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερη δυσαρέσκεια και απόρριψη.

Κριτική συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να συνηθίσουν να χρησιμοποιούν τις κρίσεις ως έναν τρόπο για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επικρίνουν ή κρίνουν τους άλλους, ώστε να αναδειχθούν ή να αισθανθούν “υπεράνω”. Αναζητούν επιβεβαίωση ότι είναι αξιόλογοι ή επιτυχημένοι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να υπονομεύουν ή να αμφισβητούν τους άλλους. Μέσω αυτών των κρίσεων, προσπαθούν να αναδείξουν τον εαυτό τους ως “ανώτερο” ή “καλύτερο”, επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν την εσωτερική τους ανασφάλεια.

Η ικανοποίηση των άλλων ανθρώπων.

Η αυτοεκτίμηση βασίζεται σε πράξεις, όχι σε συναισθήματα. Η ικανοποίηση των άλλων ανθρώπων είναι μια προσπάθεια να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου, προσπαθώντας να επηρεάσεις τους άλλους. Φυσικά, αυτό δεν είναι μια υγιής προσέγγιση για την αυτοεκτίμηση, καθώς εξαρτάται από την εξωτερική αναγνώριση αντί της εσωτερικής εκτίμησης και αυτογνωσίας.

Η πραγματική αυτοεκτίμηση πρέπει να πηγάζει από την εσωτερική σου αξία και την εκτίμηση των δικών σου ενεργειών και επιτευγμάτων.

Επιδίωξη επιβεβαίωσης.

Αν εξαρτάσαι από άλλους ανθρώπους για να νιώσεις καλά βραχυπρόθεσμα, θα καταλήξεις να νιώσεις χειρότερα για τον εαυτό σου μακροπρόθεσμα. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπαρκή αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, καθώς και σε συναισθηματική ευαισθησία και ευθυγράμμιση με την αντίληψη των άλλων για τον εαυτό σου. Επομένως, η συνεχής εξάρτηση από την εξωτερική επιβεβαίωση μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική σπείρα, όπου η αυτοεκτίμηση υπονομεύεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Δεν επιβάλλεις τα όριά σου.

Οι άνθρωποι που παλεύουν με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν εκτιμούν αρκετά τον εαυτό τους και ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να αναβάλλουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους για εκείνες των άλλων ανθρώπων. Η τάση να αναβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε “φαύλο κύκλο”.

Υπερβολική θετικότητα.

Η υπερβολική θετικότητα (ή αλλιώς toxic positivity) είναι συχνά ένας μηχανισμός άμυνας για την αποφυγή δύσκολων συναισθημάτων. Αυτή η “αποφυγή” μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση ή απόρριψη των πραγματικών αναγκών και συναισθημάτων μας, καθώς και σε μια ψευδαίσθηση ότι η θετικότητα μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Αντί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, η τοξική θετικότητα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο άγχος, και άγχος και να απομακρύνει τους ανθρώπους από την πραγματική αυτοαναγνώριση.

Αναποφασιστικότητα.

Όταν η αναποφασιστικότητα γίνεται μια μόνιμη κατάσταση, τα πράγματα είναι σοβαρά. Όταν κάποιος δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις ή να κινηθεί μπροστά με σιγουριά, μπορεί να βρεθεί παγιδευμένος σε έναν κύκλο αναποφασιστικότητας που τον κρατά πίσω από την επίτευξη των στόχων του και την ανάπτυξή του ως άτομο.

Η συνεχής αμηχανία και ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει έντονο άγχος και άγχος, καθώς και αίσθημα αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας!

Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα με την αυτοεκτίμηση, αλλά είναι επίσης σημάδια που μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν με τη σωστή υποστήριξη και συνειδητοποίηση.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video