14/11/2024
Συμβουλές

Πώς να σταματήσετε την αναβλητικότητα

Procrastination Image

Πώς να σταματήσετε την αναβλητικότητα

Η αναβολή σημαίνει καθυστέρηση σε πράγματα που πρέπει να γίνουν – συνήθως επειδή είναι απρόσμενα ή βαρετά. Η αναβλητικότητα είναι μια παγίδα στην οποία πολλοί από εμάς πέφτουμε καθημερινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 95% από εμάς αναβάλλει κάποια πράξη σε κάποιο βαθμό.

Με την αναβλητικότητα μπορείτε να μειώσετε την απόδοσή σας και να προκαλέσετε περιττό άγχος στον εαυτό σας.

Ας εξετάσουμε όμως γιατί συμβαίνει και να εξερευνήσουμε στρατηγικές για τη διαχείριση και την κατάταξη του φόρτου εργασίας σας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι η αναβλητικότητα το ίδιο με την τεμπελιά;

Η αναβολή συχνά συγχέεται με την τεμπελιά, αλλά είναι πολύ διαφορετικές. Η αναβλητικότητα είναι μία διαρκής διαδικασία – επιλέγετε να κάνετε κάτι άλλο αντί για την εργασία που γνωρίζετε ότι πρέπει να κάνετε. Αντίθετα, η τεμπελιά υποδεικνύει απάθεια, αδράνεια και μη διάθεση για δράση. Η αναβλητικότητα συνήθως περιλαμβάνει την αποφυγή μιας δυσάρεστης, αλλά πιθανώς πιο σημαντικής εργασίας, προς όφελος μιας που είναι πιο ευχάριστη ή πιο εύκολη.

Ωστόσο, η υποχώρηση σε αυτό τον πειρασμό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, ακόμα και μικρές αναβλητικές πράξεις μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ένοχοι ή άσχημα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και να μας κάνει να αποτύχουμε στους στόχους μας.

Εάν αναβάλλουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσουμε την ενέργεια μας και να απογοητευτούμε με τη δουλειά μας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και ακόμα και σε απώλεια εργασίας, σε σπάνιες περιπτώσεις.

5 συμβουλές για να νικήσετε την αναβλητικότητα

Ξεκινήστε με τα μικρά πράγματα. Κάντε μεγάλες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια και επιλέξτε ένα που μπορείτε να κάνετε τώρα – έτσι ώστε να έχετε ξεκινήσει ήδη χωρίς να το καταλάβετε!

Κάντε ένα σχέδιο. Βάλτε χρόνους ή ημερομηνίες στις κύριες εργασίες σας στη λίστα, έτσι ώστε να ξέρετε σε τι να επικεντρωθείτε και πότε.
Ολοκληρώστε πράγματα. Όταν αναγνωρίσετε μια εργασία που είναι σχεδόν έτοιμη, καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια για να την ολοκληρώσετε. Μην παρασυρθείτε να αφήσετε πολλές δουλειές σχεδόν έτοιμες: απολαύστε την ικανοποίηση του να τις τσεκάρετε στη λίστα σας!

Αντιμετωπίστε τους πειρασμούς. Τι μπορείτε να αλλάξετε στο περιβάλλον σας για να βελτιώσετε την προσοχή σας σε αυτό που πρέπει να κάνετε; Τι πρέπει να τεθεί εκτός εμβέλειας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία;

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Κανείς ποτέ δεν φτάνει στο τέλος της λίστας του! Κάντε το καλύτερό σας για να τηρήσετε τις προθεσμίες σας και γιορτάστε τις επιτυχίες σας. Αλλά πάντα να είστε ρεαλιστές: θα έχετε πάντα περισσότερα να κάνετε από όσες είναι οι ώρες της ημέρας.

Πώς να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα

Όπως και με τις περισσότερες συνήθειες, είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η αναβλητικότητα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την αναβλητικότητα:

Βήμα 1: Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Μπορεί να αναβάλλετε μια εργασία επειδή έχετε αναγκαστεί να επανακαθορίσετε τον φόρτο εργασίας σας. Αν καθυστερείτε προσωρινά μια σημαντική εργασία για μια καλή αιτία, τότε πιθανώς δεν αναβάλλετε. Ωστόσο, εάν αρχίσετε να αναβάλλετε τα πράγματα αόριστα, ή αλλάζετε καταστάσεις επειδή θέλετε να αποφύγετε κάτι, τότε πιθανότατα αναβάλλετε.

Επίσης, μπορεί να αναβάλλετε αν:

  • Γεμίζετε τη μέρα σας με χαμηλής προτεραιότητας εργασίες.
  • Αφήνετε ένα στοιχείο στη λίστα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν είναι σημαντικό.
  • Διαβάζετε emails αρκετές φορές χωρίς να αποφασίζετε τι να κάνετε με αυτά.
  • Αρχίζετε μια υψηλής προτεραιότητας εργασία και μετά πηγαίνετε να φτιάξετε έναν καφέ.
  • Γεμίζετε τον χρόνο σας με ασήμαντες εργασίες που σας ζητούν άλλοι, αντί να προχωρήσετε στις σημαντικές εργασίες που ήδη έχετε στη λίστα σας.Περιμένετε να είστε σε “καλή διάθεση” ή περιμένετε το “σωστό χρόνο” για να ξεκινήσετε μια εργασία.

Βήμα 2: Κατανοήστε τους σημαντικούς λόγους για την αναβλητικότητα

Πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους αναβάλλετε πριν καν αρχίσετε να το αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, αποφεύγετε μια συγκεκριμένη εργασία επειδή τη θεωρείτε βαρετή ή απρόσμενη; Αν ναι, πάρτε μέτρα για να την ολοκληρώσετε γρήγορα, ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στις πτυχές της δουλειάς σας που βρίσκετε πιο ευχάριστες.

Η κακή οργάνωση μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή. Οι οργανωμένοι άνθρωποι την ξεπερνούν επιτυχώς επειδή χρησιμοποιούν προτεραιοποιημένες λίστες καθηκόντων και δημιουργούν αποτελεσματικά χρονοδιαγράμματα. Αυτά τα εργαλεία σας βοηθούν να οργανώσετε τις εργασίες σας ανάλογα με την προτεραιότητα και την προθεσμία.

Ακόμη κι αν είστε οργανωμένοι, μπορεί ακόμα να νιώθετε ανασφάλεια απέναντι σε μια εργασία. Ίσως αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας και ανησυχείτε ότι θα αποτύχετε, οπότε την αναβάλλετε και αναζητάτε άνεση κάνοντας εργασίες που γνωρίζετε ότι είστε ικανός να ολοκληρώσετε.

Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται την επιτυχία όσο και την αποτυχία. Νομίζουν ότι η επιτυχία θα τους οδηγήσει σε υπερβολικές αιτήσεις για να αναλάβουν περισσότερες εργασίες.

Οι τελειομανείς αναβάλλουν. Συχνά προτιμούν να αποφύγουν την εκτέλεση μιας εργασίας που δεν αισθάνονται ότι διαθέτουν τις δεξιότητες για να την ολοκληρώσουν, παρά να την κάνουν ελλιπώς.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος αναβολής είναι η κακή λήψη αποφάσεων. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι να κάνετε, πιθανότατα θα αναβάλλετε τη λήψη δράσης από φόβο μήπως κάνετε το λάθος πράγμα.

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε στρατηγικές για να σταματήσετε την αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια – ένα βαθιά καθιερωμένο πρότυπο συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να την καταργήσετε από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι συνήθειες σταματούν να είναι συνήθειες μόνο όταν αποφεύγετε να τις εξασκείτε, οπότε δοκιμάστε όσες περισσότερες από τις παρακάτω στρατηγικές γίνεται, για να έχετε την καλύτερη πιθανή δυνατότητα επιτυχίας.
Συγχωρήστε τον εαυτό σας για την αναβλητικότητα στο παρελθόν. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αυτοσυγχώρεση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας και να μειώσετε την πιθανότητα αναβλητικότητας στο μέλλον.

Επιδεικνύετε δέσμευση για την εργασία.

Επικεντρωθείτε στο να κάνετε, όχι στο να αποφύγετε. Σημειώστε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε και καθορίστε έναν χρόνο για να τις κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ενεργητικά τη δουλειά σας. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή. Αν ολοκληρώσετε μια δύσκολη εργασία εγκαίρως, ανταμείβετε τον εαυτό σας με ένα γλυκό, όπως ένα κομμάτι κέικ ή έναν καφέ από το αγαπημένο σας μαγαζί.

Και βεβαιωθείτε ότι παρατηρείτε πόσο καλά νιώθετε όταν ολοκληρώνετε τις εργασίες!

Ζητήστε από κάποιον να σας ελέγχει.

Η πίεση από τους ομοίους λειτουργεί! Αυτή είναι η αρχή πίσω από τις ομάδες αυτοβοήθειας. Αντιμετωπίστε τις εργασίες αμέσως που προκύπτουν, παρά να τις αφήνετε να συσσωρευτούν για μια ακόμη μέρα. Δουλέψτε τον εσωτερικό σας διάλογο. Οι φράσεις “πρέπει να” και “πρέπει,” για παράδειγμα, υπονοούν ότι δεν έχετε καμία επιλογή στο τι θα κάνετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αναποφάσιστοι. Ωστόσο, να λέτε, “Επιλέγω να,” υπονοεί ότι ανήκει σε ένα έργο και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ελεύθεροι στη δουλειά σας.

Ελαχιστοποιήστε τα αποσπασματικά ερεθίσματα.

Απενεργοποιήστε το email και τα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια της εργασίας!

Αν αναβάλλετε επειδή θεωρείτε μια εργασία απρόσμενη, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο “μακροπρόθεσμο παιχνίδι.” Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο προς τον παρορμητισμό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναβάλλουν επειδή επικεντρώνονται στα άμεσα οφέλη. Αντιμετωπίστε αυτό προσδιορίζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ολοκλήρωση της εργασίας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ετήσια αξιολόγηση επιδόσεων σας ή το μπόνους στο τέλος της χρονιάς;

Μια άλλη μέθοδος για να κάνετε μια εργασία πιο ευχάριστη είναι να προσδιορίσετε τις απρόσμενες συνέπειες της αποφυγής της. Για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν δεν ολοκληρώσετε την εργασία; Πώς θα επηρεάσει τους προσωπικούς, ομαδικούς ή οργανωτικούς σας στόχους;

Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο να αναθεωρήσετε την εργασία ανασχηματίζοντας το νόημα και τη σχετικότητά της. Αυτό θα αυξήσει την αξία της για εσάς, και θα καταστήσει τη δουλειά σας πιο αξιόλογη. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι συχνά υπερεκτιμούμε την απροθυμία μιας εργασίας. Δοκιμάστε το! Μπορεί να βρείτε ότι δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζατε, μετά από όλα!

Αν αναβάλλετε επειδή δεν έχετε πρόγραμμα και λίστα, εδώ είναι τέσσερις στρατηγικές για να σας βοηθήσουν να οργανωθείτε:

1. Διατηρήστε μια λίστα με τα καθήκοντα.

Αυτό θα σας εμποδίσει να ξεχάσετε αυτές τις απρόσμενες ή καταπονητικές εργασίες. Συντάξτε με προτεραιότητα τη λίστα σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε γρήγορα τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθείτε, καθώς και αυτές που μπορείτε να αγνοήσετε.

2. Γίνετε ένας ειδικός στο προγραμματισμό και τον σχεδιασμό έργων.

Αν έχετε ένα μεγάλο έργο ή πολλά έργα σε εξέλιξη και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, προσπαθήστε με το προγραμματισμό να οργανώσετε τον χρόνο σας αποτελεσματικά και να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους.

3. Αντιμετωπίστε τα δυσκολότερα καθήκοντα κατά τις ώρες αιχμής.

Εργάζεστε καλύτερα το πρωί ή το απόγευμα; Αναγνωρίστε πότε είστε πιο αποτελεσματικοί και κάντε τα καθήκοντα που βρίσκετε πιο δύσκολα κατά αυτές τις ώρες.

4. Καθορίστε στόχους με προθεσμίες.

Το να θέτετε συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση καθηκόντων θα σας κρατήσει στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας και θα σημαίνει ότι δεν έχετε χρόνο για αναβολή!

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε αναβλητικοί και έχουμε στοιχεία αναβλητικότητας. Όπως όλα τα πράγματα έτσι και αυτό είναι θέμα συνήθειας και εξάσκησης.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Προγραμματίστε τις δράσεις, οργανωθείτε και ξεκινήστε από τα πιο σημαντικά και τα πιο δύσκολα. Είναι ακόμα πιο ικανοποιητική η ολοκλήρωση των εργασιών.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video