Τοξική θετικότητα: Όταν το “Όλα Καλά” γίνεται εφιάλτης
Όλοι ξέρουμε αυτή τη φάση. Εκείνη τη στιγμή που περνάς δύσκολα και έρχεται κάποιος και σου λέει: “Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά!” ή “Σκέψου θετικά, υπάρχουν και χειρότερα!” Αυτή η στάση, που φαίνεται αθώα και υποστηρικτική, είναι η λεγόμενη τοξική θετικότητα. Ναι, είναι αυτό που μοιάζει με τη ζάχαρη που σου ρίχνουν για να σε γλυκάνουν, αλλά καταλήγει να σε πνίγει.
Ορισμός της τοξικής θετικότητας
Η τοξική θετικότητα είναι η υπερβολική και άκαμπτη εστίαση στη θετική σκέψη. Πρόκειται για την αποφυγή ή την άρνηση αρνητικών συναισθημάτων, ανεξάρτητα από το πόσο δικαιολογημένα είναι. Κοινώς, είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις δικαίωμα να είσαι στεναχωρημένος, θυμωμένος ή απογοητευμένος, γιατί πρέπει πάντα να είσαι “χαρούμενος” και “ευγνώμων“. Όμως, μήπως αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;
Τι συμβαίνει στο μυαλό μας;
Όταν προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί με το ζόρι, το μυαλό μας αρχίζει να καταπιέζει τα αρνητικά συναισθήματα. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και μακροχρόνια θλίψη. Οι επιστήμονες εξηγούν πως το μυαλό μας δεν είναι φτιαγμένο να αγνοεί τα προβλήματα. Όταν δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει αρνητικά συναισθήματα, αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται και επιστρέφουν πιο δυνατά. Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται να επεξεργαστεί τις αρνητικές εμπειρίες για να μπορέσει να τις ξεπεράσει. Αν το αποφεύγουμε, απλά παρατείνουμε τη δυσφορία.
Συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τα χειρότερα
Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση “Υπάρχουν και χειρότερα“; Αυτή η φράση υπονοεί πως τα προβλήματά μας είναι ασήμαντα μπροστά σε εκείνα των άλλων. Μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις να αναγνωρίσουμε τη σχετική μας ευτυχία, αλλά όταν αυτό γίνεται το μόνιμο μοτίβο, αγνοούμε τις δικές μας ανάγκες. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να νιώθει αυτό που νιώθει, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του. Συγκρίνοντας διαρκώς τον εαυτό μας με τους άλλους, καταλήγουμε να υποτιμούμε τα δικά μας συναισθήματα, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική μας υγεία.
Η πραγματικότητα της τοξικής θετικότητας
Η τοξική θετικότητα δεν αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων. Προσπαθώντας να πιέσουμε τον εαυτό μας να δει μόνο τα θετικά, χάνουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να επεξεργαστούμε τις πραγματικές μας σκέψεις και συναισθήματα. Η ζωή δεν είναι μόνο “ηλιόλουστες μέρες“. Υπάρχουν και οι βροχές, οι καταιγίδες, και πρέπει να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε, όχι να τις αγνοούμε.
Η δική μας σχέση με την τοξική θετικότητα
Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν είμαστε μηχανές που προγραμματίστηκαν για να είναι ευτυχισμένες 24/7.
Όλοι έχουμε τις δύσκολες μέρες μας και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αντί να προσπαθούμε να καλύψουμε τα πάντα με ένα “όλα καλά“, ας δώσουμε στον εαυτό μας χώρο να νιώσει, να εκφραστεί και να αποδεχτεί τις δυσκολίες. Η αληθινή δύναμη δεν έρχεται από το να προσποιούμαστε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά από το να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.
Τελικά, είναι η τοξική θετικότητα χρήσιμη;
Η τοξική θετικότητα ίσως φαίνεται ελκυστική, αλλά δεν είναι πραγματικά χρήσιμη. Το να προσπαθούμε να δούμε το φως ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας μπορεί να μας δώσει στιγμιαία ανακούφιση, αλλά μακροπρόθεσμα, το να καταπνίγουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα μόνο μας ζημιώνει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα “καλά“. Είναι εντάξει να μην είμαστε εντάξει.
Στο τέλος της μέρας…
Η ζωή δεν είναι μόνο χαμόγελα και “όλα θα πάνε καλά“. Είναι γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες και στιγμές που απλά θέλεις να τα παρατήσεις. Αντί να προσπαθούμε να φορέσουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο, ας δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να νιώσει ό,τι χρειάζεται να νιώσει.
Άλλωστε, η πραγματική θεραπεία ξεκινάει όταν αποδεχόμαστε τα πάντα, τόσο τα καλά όσο και τα κακά.
Leave feedback about this
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.