Πρέπει να είμαστε «θεραπευμένοι» για να βγούμε ραντεβού;
Πρέπει πραγματικά να είμαστε «θεραπευμένοι» για να βγαίνουμε ραντεβού; Η τελευταία διαδικτυακή συζήτηση λέει πως ναι…
Τι χρωστάμε στους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνουμε ραντεβού;
Σεβασμό; Φυσικά. Καθαρή επικοινωνία; Οπωσδήποτε. Την πιο «θεραπευμένη» εκδοχή του εαυτού μας; Χμ, δεν είμαι τόσο σίγουρη γι’ αυτό.
Πρέπει να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο;
Η συζήτηση για το αν πρέπει να είμαστε «θεραπευμένοι», να «κάνουμε τη δουλειά» ή ακόμα και να είμαστε σε θεραπεία για να βγαίνουμε ραντεβού, ποτέ δεν φαίνεται να φεύγει. Πρόσφατα, ένα tweet έγινε viral, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν «πρέπει να βγαίνει ραντεβού μέχρι να έχει τα πάντα υπό έλεγχο».
Διαφορετικές ανάγκες για διαφορετικούς ανθρώπους
Ενώ το να δουλεύεις με τον εαυτό σου και να είσαι ενήμερος για τα ελαττώματά σου μπορεί σίγουρα να σε κάνει καλύτερο σύντροφο, αυτό που σημαίνει αυτό θα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να σημαίνει να έχεις μια ρουτίνα γυμναστικής, ενώ για άλλους μπορεί να σημαίνει να αφήσεις τελείως την άσκηση. Οι ρομαντικές σχέσεις δεν είναι κάτι που πρέπει να κερδίσεις ως «παραγωγικό» μέλος της κοινωνίας με συνδρομή σε γυμναστήριο και συνδρομή σε θεραπεία.
Αυτοβελτίωση και προσωπική φροντίδα
Ο κύριος σκοπός αυτών των προτάσεων ήταν να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να είναι οι ίδιοι η αγάπη της ζωής τους. Να δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό τους, να δεσμεύονται να κάνουν τα πράγματα που λένε ότι θα κάνουν – έτσι μπορούμε να εμπιστευτούμε περισσότερο τον εαυτό μας. Όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, τείνουμε να προσελκύουμε ανθρώπους που δεν είναι τόσο καλοί για εμάς.
Η συζήτηση για τη «θεραπεία»
Αλλά αυτή η συζήτηση για τη «θεραπεία» έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στα κοινωνικά μέσα. Στο TikTok, δημιουργοί συζητούν για το «Ραντεβού στη φάση θεραπείας σας», συνήθως καταλήγοντας στο ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα ραντεβού εντελώς για να μην «διαταράξεις την ηρεμία σου».
Ειλικρίνεια και επικοινωνία
Σε έναν «τέλειο κόσμο» οι άνθρωποι θα δούλευαν πλήρως μέσα από κάθε τραύμα του παρελθόντος ή γνωστικά μπλοκαρίσματα πριν μπουν στον κόσμο των ραντεβού «ώστε το παρελθόν να μην επηρεάσει αρνητικά το παρόν». Αλλά, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και έτσι αν έρθει κάποιος υπέροχος, είναι καλύτερο να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για το πού βρισκόμαστε στη θεραπευτική μας πορεία και να επικοινωνήσουμε τι χρειαζόμαστε από κάποιον και τι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτή τη στιγμή.
Τι σημαίνει πραγματικά η «θεραπεία»;
Αυτό που συχνά λείπει από τη συζήτηση είναι τι πραγματικά σημαίνει να «θεραπεύομαι» και, ίσως πιο σημαντικό, από τι υποτίθεται ότι πρέπει όλοι να θεραπευτούμε; Σε αντίθεση με τη θεραπεία από ένα τραύμα, όπου υπάρχει μια σαφής αρχή και ένα τέλος, η θεραπεία στην έννοια των ραντεβού φαίνεται να έχει μεταμορφωθεί σε μια διαρκή κατάσταση αυτοβελτίωσης.
Οι κίνδυνοι της απομόνωσης
Αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί αυτοαποκαλούμενοι «θεραπευμένοι» άνθρωποι φαίνεται να προωθούν ένα επίπεδο αυτοαπομόνωσης. Το «να είσαι θεραπευμένος» έχει έρθει να λειτουργεί ως τρόπος αποστασιοποίησης από όλα τα ένδοξα, δύσκολα μέρη του να είσαι και να αγαπάς ένα άτομο.
Το μυστικό της σχέσης
Εδώ είναι το βρώμικο μικρό μυστικό: δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος χωρίς άλλους ανθρώπους. Δεν μπορείς να σκεφτείς, να γράψεις ημερολόγιο ή να διαλογιστείς για να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι ξανά τους ανθρώπους μετά από μια προδοσία. Πρέπει να πάρεις το ρίσκο για να αποδείξεις ότι άλλοι άνθρωποι μπορούν να είναι αξιόπιστοι.
Ο δρόμος προς την αγάπη
Αν κάποιος συναντήσει το κατάλληλο άτομο, το οποίο έχει κάνει την απαραίτητη ψυχολογική εργασία, μπορεί να παρέχει ένα αποδεκτικό και ασφαλές πλαίσιο για να εξερευνήσει και να θρέψει τον εαυτό του ή να παράσχει ένα υγιές πρότυπο για να χτίσει μια σχέση, αλλά αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του τραύματος από το οποίο θεραπεύεσαι.
Η πραγματικότητα των σχέσεων
Καμία σχέση δεν θα είναι απόλυτα τέλεια γιατί κανένα από τα δύο άτομα δεν μπορεί να είναι τέλειο. Ο σύντροφός σας αναπόφευκτα θα σας πληγώσει μερικές φορές (συναισθηματικά και ακούσια, για να είμαστε ξεκάθαροι) και θα τους πληγώσετε και εσείς επίσης. Αυτό σημαίνει να αγαπάς κάποιον.
Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλεια θεραπευμένοι
Ενώ είναι αξιοθαύμαστο να δουλεύεις με τον εαυτό σου ώστε τα λεγόμενα «βάρη» σου να μην προκαλούν περιττά προβλήματα σε μια σχέση, δεν απαιτείται να είσαι τέλεια θεραπευμένος για να αξίζεις την αγάπη. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν θα είσαι «θεραπευμένος» αν δεν βγεις έξω και δεν δουλέψεις τα προβλήματά σου με άλλους ανθρώπους. Ή, ξέρεις, ποτέ δεν θα είσαι «θεραπευμένος» γιατί όλοι είμαστε ελαττωματικοί με τους δικούς μας θαυμάσια χαοτικούς τρόπους.
Δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε μια διαρκή εσωτερική ειρήνη, η οποία μπορεί προφανώς να επιτευχθεί μόνο μέσω πληρωμής για θεραπεία ή συνδρομές σε γυμναστήρια, για να κερδίσουμε την συντροφιά με άλλους, ιδιαίτερα όταν η κοινότητα είναι τόσο ζωτική για την ψυχική μας ευεξία.
Leave feedback about this