25/03/2025
Ευεξία

8 σημάδια ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία και πώς να τα αντιμετωπίσετε

8 σημάδια ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Σημάδια ότι τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία:

 

Υπερβολικός Χρόνος στα Κοινωνικά Μέσα: Εάν βρίσκετε τον εαυτό σας να περνάτε περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα από ό,τι να αλληλεπιδράτε πρόσωπο με πρόσωπο με φίλους στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι η χρήση σας γίνεται προβληματική.

Συνεχείς Συγκρίσεις με Άλλους: Εάν συχνά συγκρίνεστε δυσμενώς με άλλους στα κοινωνικά μέσα, προκαλώντας σας χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αρνητική εικόνα του σώματός σας, μπορεί να υποδεικνύει ότι τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία.

Εμπειρία Κυβερνοεκφοβισμού: Εάν είστε θύμα κυβερνοεκφοβισμού ή ανησυχείτε διαρκώς για το τι δημοσιεύουν άλλοι για εσάς.

Αποσπασμός στο Σχολείο ή την Εργασία: Εάν νιώθετε πίεση να δημοσιεύετε τακτικά περιεχόμενο σχετικά με εσάς, να παίρνετε σχόλια ή like στις αναρτήσεις σας, ή να ανταποκρίνεστε γρήγορα και ενθουσιώδως στις αναρτήσεις των φίλων.

Έλλειψη Χρόνου για Αυτοανάλυση: Εάν κάθε κενό στιγμιότυπο συμπληρώνεται από τη συμμετοχή στα κοινωνικά μέσα, αφήνοντάς σας ελάχιστο ή κανένα χρόνο για να σκεφτείτε ποιοί είστε, τι πιστεύετε ή γιατί ενεργείτε όπως ενεργείτε – πράγματα που σας επιτρέπουν να αναπτύσσεστε ως άνθρωπος.

Συμμετοχή σε Κινδυνολογική Συμπεριφορά για να Λάβετε Likes, Shares ή Θετικές Αντιδράσεις: Συμμετοχή σε επικίνδυνα αστεία, δημοσίευση ντροπιαστικού υλικού, κυβερνοεκφοβισμό ή χρήση του κινητού σας κατά την οδήγηση ή σε άλλες ανασφαλείς καταστάσεις για να λάβετε likes ή θετικές αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα.

Προβλήματα Ύπνου: Ελέγχετε τα κοινωνικά μέσα τελευταία πράγματα το βράδυ, πρώτο πράγμα το πρωί ή ακόμη και όταν ξυπνάτε το βράδυ; Το φως από τα τηλέφωνα και άλλες συσκευές μπορεί να διακόπτει τον ύπνο σας, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική σας υγεία.

Επιδείνωση Συμπτωμάτων Άγχους ή Κατάθλιψης: Αντί να βοηθήσει να ανακουφίσει αρνητικά συναισθήματα και να βελτιώσει τη διάθεσή σας, νιώθετε περισσότερο άγχος, κατάθλιψη ή μοναξιά μετά από τη χρήση κοινωνικών μέσων.

 

Βήμα 1: Μεταβολή της Χρήσης των Κοινωνικών Μέσων για Βελτίωση της Ψυχικής Υγείας

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας το 2018 έδειξε ότι η μείωση της χρήσης των κοινωνικών μέσων σε 30 λεπτά την ημέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων άγχους, κατάθλιψης, μοναξιάς, προβλημάτων ύπνου και του “φόβου του να χάσεις” (FOMO). Δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο, να μειώσετε τη χρήση των κοινωνικών μέσων τόσο δραστικά για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το απλό να είστε πιο προσεκτικοί στη χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη διάθεση και την προσοχή σας.

Ενώ τα 30 λεπτά την ημέρα ενδέχεται να μην είναι ρεαλιστικός στόχος για πολλούς από εμάς – και σίγουρα όχι μια πλήρης “αποτοξίνωση” από τα κοινωνικά μέσα – μπορούμε ακόμη να επωφεληθούμε από το να μειώσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στα κοινωνικά μέσα. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει μείωση της χρήσης των smartphones μας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

**Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε πόσο χρόνο αφιερώνετε καθημερινά στα κοινωνικά μέσα. Στη συνέχεια, ορίστε έναν στόχο για τον πόσο θέλετε να τον μειώσετε.

**Κλείστε το τηλέφωνό σας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως όταν οδηγείτε, βρίσκεστε σε συνάντηση, γυμνάζεστε, δείπνατε, περνάτε χρόνο με φίλους εκτός διαδικτύου, ή παίζετε με τα παιδιά σας. Μην παίρνετε το τηλέφωνό σας μαζί σας στο μπάνιο.

**Μην φέρνετε το τηλέφωνο ή το tablet σας στο κρεβάτι. Απενεργοποιήστε τις συσκευές και αφήστε τις σε άλλο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας για φόρτιση.

**Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις κοινωνικών μέσων. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο συνεχές βομβαρδισμό, βομβητισμό και κτύπημα του τηλεφώνου σας που σας ειδοποιεί για νέα μηνύματα. Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο του χρόνου και της προσοχής σας.

**Περιορίστε τις ελέγχους. Εάν ελέγχετε το τηλέφωνό σας καθημερινά κάθε λίγα λεπτά, σταματήστε σταδιακά μειώνοντας τους σε μια φορά κάθε 15 λεπτά, μετά κάθε 30 λεπτά, στη συνέχεια μια φορά την ώρα. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να περιορίσουν αυτόματα τον χρόνο που μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας.

**Δοκιμάστε να αφαιρέσετε τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων από το τηλέφωνό σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το Facebook, το Twitter και άλλα από το tablet ή τον υπολογιστή σας. Εάν αυτό ακούγεται ως υπερβολικό βήμα, δοκιμάστε να αφαιρέσετε μία εφαρμογή κοινωνικών μέσων τη φορά για να δείτε πόσο πολύ σας λείπει.

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να έχετε πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα, σταματήστε για ένα στιγμιότυπο και διευκρινίστε το κίνητρό σας για αυτό.

  • Χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά μέσα ως υποκατάστατο της πραγματικής ζωής;
  • Είστε ενεργός ή παθητικός χρήστης στα κοινωνικά μέσα;
  • Σας καθιστούν τα κοινωνικά μέσα να νιώθετε ανεπαρκείς ή απογοητευμένοι για τη ζωή σας;

Leave feedback about this