Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από προβλήματα ψυχικής ή συναισθηματικής υγείας — μελέτες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας οι περισσότεροι από εμάς θα υποφέρουμε. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, ένας στους πέντε συνανθρώπους μας υποφέρει από μια διαγνώσιμη ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, παρά το υψηλό αυτό ποσοστό, πολλοί εξακολουθούν να μην κάνουν καμία απολύτως προσπάθεια για να βελτιώσουν την κατάστασή τους.
Συνήθως τείνουμε να αγνοούμε τα σημάδια που μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αποσπώντας την προσοχή μας ή κάνοντας αυτοθεραπεία με αλκοόλ, ναρκωτικά ή άλλες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Καλύπτουμε τα προβλήματά μας με την ελπίδα ότι οι άλλοι δεν θα τα προσέξουν. Ελπίζουμε ότι η κατάστασή μας θα βελτιωθεί τελικά από μόνη της. Ή απλά τα παρατάμε – λέγοντας στον εαυτό μας ότι απλά «έτσι έχουν τα πράγματα».
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα! Υπάρχουν πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να φτιάξετε τη διάθεσή σας, να γίνετε πιο ανθεκτικοί και να απολαμβάνετε περισσότερο τη ζωή. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι όπως ακριβώς απαιτείται προσπάθεια για την οικοδόμηση και διατήρηση της σωματικής μας υγείας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την ψυχική μας υγεία. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η ζωή επηρεάζει τη συναισθηματική μας ευεξία, είναι απαραίτητο να εργαστούμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε ισχυρή ψυχική υγεία.
Γιατί συχνά παραμελούμε τις ψυχικές μας ανάγκες
Παρά το γεγονός ότι ζούμε σ΄έναν προηγμένο κόσμο με άπλετη πληροφόρηση αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας, πολλοί από εμάς συχνά παραμένουν απρόθυμοι -ή ανίκανοι- να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της ψυχικής τους υγείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:
- Σε ορισμένες κοινωνίες, τα ψυχικά και συναισθηματικά ζητήματα θεωρούνται λιγότερο σημαντικά από τα σωματικά ζητήματα. Θεωρούνται ως σημάδι αδυναμίας ή κατά κάποιο τρόπο ως δικό μας λάθος.
- Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν λανθασμένα τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε πώς να “ξεπεράσουμε” μόνοι μας. Οι άντρες, ειδικότερα, συχνά προτιμούν να συγκρατούν τα συναισθήματά τους παρά να ζητούν βοήθεια.
- Οι εξαιρετικά γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας, μας έχουν κάνει να αναζητούμε γρήγορες και απλές απαντήσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα, επιζητούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις και να συνδεθούμε με άλλους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο. Ή για να τονώσουμε τη διάθεσή μας και να απαλύνουμε τη θλίψη μας, προτιμούμε να πάρουμε ένα χάπι αντί να αντιμετωπίσουμε τα θέματά μας ουσιαστικά.
- Έλλειψη ενημέρωσης ή ελλιπής πληροφόρηση: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν αναζητήσουν βοήθεια για ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές είναι η φαρμακευτική αγωγή (η οποία συνοδεύεται από ανεπιθύμητες παρενέργειες) ή η θεραπεία (η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή).
Η αλήθεια είναι πως όποια κι αν είναι τα προβλήματά σας, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και να βιώσετε μεγαλύτερη ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Ξεκινήστε σήμερα!
Leave feedback about this
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.